VERİ YEDEKLEME NEDİR VE GEREKLİMİDİR?
Backup (Yedekleme) genel anlamı ile bilgisayar sisteminin işlevsel olmasını sağlayan temel birimlerini, depolanan verilerin ve çalışan yazılımların hata, hasar, ve arıza durumunda kesintiye uğramaması ve geri dönülemez bir biçimde kaybolmasını önlemek için birçok kopya halinde saklanmasını amaçlayan dosyalar bütününün adıdır.
Bugün internete bağlı olan her cihazımızdan telefonlardan, tabletlerden, bilgisayarlardan sürekli olarak bir veri alışverişi içinde olmamız, bu verilerin güvenliği açısından önemli bir hal almıştır.Bu verilerin zarar görmesi ve işlevselliğini yetirmesi durumunda doğabilicek problemleri aşabilmek için, bu verilerin bir yedeğinin olması gerçekten oluşabilicek zaman, para, iş gücü kaybından bizi kurtarabilicek tek yol diyebiliriz.
Yedekleme işlemi yapmak için neler gereklidir?
Doğru bir yedekleme yapabilmek için, çeşitli yazılım ve donanımların bir arada uyumlu ve çalışır hale getirilmesi gerekmektedir.
Kaynak: Sistem üzerinde yedeklenecek olan verilerin,işlem sırasında bulunduğu ortam,yedekleme sistemi için kaynak oluşturacak bir ortam olarak nitelendirilmektedir.
Yedekleme donanımı: Çalışan sistemimize ait verilerin kopyalarını oluşturcağımız donanımı şeçmemiz gerekmektedir.Standart olarak kullanılan depolama cihazlarının yanında özel amaçlı olarak kullanılan yedekleme donanımları da kullanılabilmektedir.
Yedekleme yazılımı: Sistemde aktif halde çalışan ve yedeklenecek olan tüm verilerin, doğru ve sağlıklı bir şekilde yedeklenmesi için kullanılacak olan yazılımın, uyumlu bir şekilde çalışması önemli bir etkendir. Yedekleme işlemini gerçekleştirmek ve bir hata sonucu o yedeğe doğru bir şekilde geri dönme işlemini yapabilmek için kullanılan yazılımlar sistem üzerinde aktif bir şekilde çalışmalıdır.